Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας παρέχει κατά κύριο λόγο υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων και διακίνησης επιβατών και οχημάτων. Το λιμάνι είναι κατά κύριο λόγο επιβατικό, με ακτοπλοϊκή σύνδεση τόσο με το Εσωτερικό όσο και με το Εξωτερικό, η διακίνηση εμπορευμάτων γίνεται κυρίως μέσω φορτηγών οχημάτων.

Ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα, την συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών και τεχνικών εγκαταστάσεών της όπως και την εύρυθμη λειτουργίας της. Παράλληλα εκμισθώνει σε ιδιώτες καταστήματα και γραφεία εντός του τερματικού σταθμού όπως και υπαίθριους χώρους σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ Ο.Λ.ΗΓ. ΑΕ και Ελληνικού Δημοσίου. Συνεργάζεται επίσης με τους χρήστες του λιμένα, τους τοπικούς φορείς και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας για θέματα που αφορούν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Πρωταρχικός στόχος του Ο.Λ.ΗΓ. είναι η προώθηση και ολοκλήρωση των βασικών υποδομών που απαιτούνται για την ανάδειξη του λιμένα Ηγουμενίτσας ως αφετήριο λιμάνι και ως Δυτική Πύλη των Βαλκανίων για μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών.

Το λιμανι

Η δημιουργία του νέου λιμένα της Ηγουμενίτσας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Συγκοινωνιακής Υποδομής (2010), που εκπονήθηκε από το ΥΠΟΙΟ. Από το σχέδιο αυτό προέκυψε ότι είναι αναγκαία η κατασκευή ενός δικτύου κλειστών αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας, που περιλαμβάνει:

  • την Εγνατία Οδό
  • την Π.Α.Θ.Ε. (Οδικός Άξονας ΠΑΤΡΩΝ - ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΕΥΖΩΝΩΝ) και
  • τον Δυτικό Άξονα Βορρά-Νότου (Ιονίας Οδού)

Το δίκτυο αυτό αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οδικής υποδομής της χώρας και τα υπόλοιπα απαιτούμενα συγκοινωνιακά έργα (οδοί-λιμάνια-αεροδρόμια) επιβάλλεται να στηριχθούν πάνω σε αυτό.

Στο πλαίσιο των παραπάνω βασικών αρχών και σε συνδυασμό με την προσπάθεια να εξασφαλιστεί η σύνδεση της χώρας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς ενδιάμεση διέλευση από χώρες εκτός Ε.Ε., προγραμματίστηκε και ο νέος λιμένας Ηγουμενίτσας. Το νέο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2003.

Βρίσκεται στη νότια πλευρά της χερσαίας λιμενικής ζώνης, έξω από τον αστικό ιστό της πόλης και δίπλα στο δημοτικό διαμέρισμα Λαδοχωρίου. Ως ένας από τους πιο σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους της Δυτικής Ελλάδας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας συνδέεται με το Πρίντεζι, το Μπάρι, την Ανκόνα, τη Βενετία, την Τεργέστη και τη Ραβέννα ενώ στο εσωτερικό της χώρας συνδέεται με την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα.

Το λιμάνι καταλαμβάνει συνολική έκταση 210 στρεμμάτων εκ των οποίων το 130 στρέμματα αφορούν λιμενικό χώρο, ενώ τα 80 στρέμματα έχουν αποδοθεί για οδοποιΐα, χώρους στάθμευσης ΙΧ και φορτηγών, εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού κ.λ.π.. Σε ετήσια βάση εξυπηρετεί 2.500.000 επιβάτες και 230.000 φορτηγά.

Δείτε το blog του Ο.Λ. Ηγουμενίτσας πατώντας εδώ.

Επικοινωνία

Κεντρικός Επιβατικός Σταθμός
Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας
Τ.Κ. 46100 - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Τηλ.: 2665099300
Fax: 2665099330
e-mail:[email protected].g

Ιστότοπος: http://www.olig.gr/